Mestskí poslanci neschválili plat primátorovi Hagyarimu

26.01.2011 Prešov

Prešov 26. januára (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove dnes neschválili plat primátorovi Pavlovi Hagyarimu. Neprešiel ani jeden z troch predložených návrhov.
Pôvodný návrh predkladal prednosta Mestského úradu Jozef Višňovský a ten počítal s mesačnou mzdou vo výške 3902 eur. V dôvodovej správe sa uvádza, že na základe platnej legislatívy a príslušných ustanovení pre určenie platov primátorov a starostov prináleží Hagyarimu minimálny mesačný plat 2636 eur. Ten však môžu navýšiť poslanci až na dvojnásobok.
V uplynulom funkčnom období prešovský primátor poberal mesačne 2808 eur, pričom časť z neho odvádzal na charitatívne účely.
Poslanec Peter Krajňák (Most-Híd) počas diskusie odporučil, aby sa s týmto návrhom počkalo na novú úpravu legislatívy, ktorá sa má o niekoľko mesiacov schvaľovať v Národnej rade SR. S jeho odporúčaním sa kolegovia nestotožnili a z pléna vyšli tri poslanecké návrhy.
Ľudovít Malaga (nezávislý) predniesol návrh na plat vo výške 3902 eur, ten však nezískal dostatočnú podporu. Rovnako zastupiteľstvo neschválilo ani návrh Svetlany Pavlovičovej (Smer-SD), ktorý hovoril o mzde 3163 eur.
Návrhová komisia prišla s návrhom uznesenia, ktoré by v podstate znamenalo minimálny mesačný plat 2636 eur, teda zníženie oproti minulému obdobiu, ani to však neprešlo.
\"Mne je trápne hovoriť o svojom plate, pretože ja nie som odkázaný na plat. Môj návrh bol, aby plat primátora Prešova bol na úrovni priemeru primátorov krajských miest. Rozhodli poslanci hlasovaním, plat mi schválený nebol, plat teda nedostanem, \" uviedol Hagyari.
Dodal, že teoreticky by mohol žalovať mesto, to však neurobí, lebo to považuje za absurdné. Podľa neho bude potrebné, aby sa týmto rozhodnutím zaoberali právnici a zastupiteľstvo ho znovu prerokovalo.
Svetlana Pavlovičová si myslí, že ak neprešli návrhy primátorovi zostáva pôvodný plat, ktorý poberal v predchádzajúcom volebnom období. Podľa prednostu Višňovského mohlo dôjsť neschválením žiadneho platu k porušeniu zákona, situáciou sa však budú zaoberať právnici.
 

Vyberte región